“TEMMUZ KRİZİ”Nİ TWİTTER’DAN TAKİP EDİN
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, I. Dünya Savaşı’na neden olan olaylarla ilgili olarak büyükelçilerden edinilen belgeleri Twitter üzerinden online yayımlıyor. Twitter hesapları, İngiliz Büyükelçi Sör Maurice de Bunsen, Saraybosna’daki İngiliz Konsolos Yardımcısı J.F. Jones, halen hayatta olan Sör Edward Grey gibi dönemin kilit siyasi ve diplomatik isimleri adına açılmış. Her bir hesaptan, söz konusu kişilerin yazdığı ve olayların nasıl ortaya çıktığını anlattığı telgraf, mektup gibi gönderilerden cümleler yayımlanıyor.
Konuyla ilgili bakanlıkça yapılan açıklamada, 100 yıl önce, Avusturya-Macaristan veliahdı Franz Ferdinand’ın Saraybosna’da suikasta uğradığı gün yaşananları bilmenin savaşın çıkmasına giden süreci anlamada ışık tutacağı ifade ediliyor.
Bu çerçevede yayımlanan ilk belge, “Temmuz Krizi” olarak bilinen ve diplomatik bir hezeyana neden olan bu suikasttan bahseden 28 Haziran 1914 tarihli bir telgraf. İngiltere’nin konsolos yardımcısı J. F. Jones (@WW1Jones) tarafından gönderilen bu kısa telgrafta, bir patlama meydana geldiği ve prensin suikasta kurban gittiği haberinin alındığı yazıyor. Olayın üstünden henüz iki saat geçmişken, Viyana’daki İngiliz büyükelçisinden daha detaylı bir bilgi gönderiliyor ve genç bir Sırp’ın, arabalarıyla belediye binasına ilerledikleri sırada Franz Ferdinand ile eşine ateş ettiğini yazıyor.
Tweetler, ilk baskısı 1926’da yapılan ve “Temmuz Krizi”nde yaşananları anlatan July Crisis: British Documents on the Origins of the War, 1898-1914 başlıklı serinin, savaşın patlak vermesinin anlatıldığı “Volume XI: The Outbreak of War” cildinden alınıyor. Gönderilen tüm tweetler ayrıca @WW1FO hesabından retweet edilerek bir araya toplanıyor.